5. juunil esineb Tallinnas Alexela Kontserdimajas mõjukas Detroiti muusik ja helilooja Jeff Mills



Uudise lisaja:
Tõnu - tonu@allstarz.ee 18.04.2024 - 16:15

5. juunil esineb Tallinnas Alexela Kontserdimajas mõjukas Detroiti muusik ja helilooja Jeff Mills oma afrofuturistliku projektiga Tomorrow Comes The Harvest. Kontserdi erikülaliseks on Eesti muusik Maarja Nuut koos Šveitsi trummari Nicolas Stockeriga.

Detroiti techno suunanäitaja Jeff Mills toob Tallinna oma viimase aja olulisima loomeprojekti Tomorrow Comes The Harvest, milles teevad kaasa klahvpillimängija Jean-Phi Dary ja tablavirtuoos Prabhu Edouard. Projekti tuumaks on jazzil ja afrofuturismil tuginev hetkes olemine, tundmatu uurimine läbi improvisatsiooni ning üheskoos samasse punkti ja kõrgema teadvuse tasanditele jõudmine.

Ka õhtu erikülaliste etteaste keskmes on idee rütmist ja muusikast kui ajaülesest ja transtsendentaalsest kogemusest, mis sünnib spontaansetest helikatsetustest ja kujuteldavatest kohtumistest minevikuhingedega.

“Tomorrow Comes The Harvesti loomingu lähtepunkt – teatud kõrgendatud kohaloleku otsimine läbi improvisatsiooni, plastilise rütmi ja fraseerimise – on mulle alati väga südamelähedane olnud,” kommenteerib Maarja Nuut. “Suur rõõm ja elevus on juunikuus esitleda värsket materjali, mis just selles raamistikus liigeldes oma kuju on võtmas.”

Maarja Nuut on laulja, multiinstrumentalist ja helilooja, kelle muusikailmad sünnivad pärimuse ja juurte lahtimõtestamisest ning sideme loomisest tänapäevaga. Ta on uurinud India klassikalist muusikat, kaevunud Eesti rahvaluulekogudesse ning seigelnud ambienti, techno, eksperimentaalse jazzi ja nüüdismuusika äärealadel, tehes koostööd teiste seas Sun Araw’ga. Rahvusvaheline muusikameedia on Maarjat nimetanud üheks Euroopa uuenduslikumaks artistiks ning tema loomingut on mänginud BBC Radio 6 maitsekujundajast saatejuht Mary Anne Hobbs.

Maarja Nuudi sooloalbumil “Hinged” (2021) kaasa löönud Nicolas Stocker on Šveitsi trummar ja perkussionist, kelle mängus annavad tooni polümeetrilised kõlaväljad, tämbriline mitmekesisus ja meloodilisus. Ta on tuntud ka kollektiivist Nik Bärtsch Mobile ning žanrijärgsest grupist Kali Trio. Eelseisval kontserdil esitatakse üheskoos Nuudi uut loomingut, mille seas on nii ambientset ja eksperimentaalset kui ka jazzilikult gruuvivat materjali.

Õhtu peaesineja, projekt Tomorrow Comes The Harvest sai alguse 2016. aastal Jeff Millsi, afrobeati looja Tony Alleni ja klahvpillimängija Jean-Phi Dary koostöös. 2020. aastal lahkus Allen meie seast, ent Mills ja Dary jätkavad projekti koos tablavirtuoosi Prabhu Edouardiga.

Jeff Mills on DJ, produtsent, trummar, kollektiivi Underground Resistance kaasasutaja ja plaadimärgi Axis rajaja. Ta on ka arhitektuuri- ja moeuurija ning afrofuturistlike kontseptsioonide ja narratiivide looja, kes on kirjutanud muusikat tummfilmiklassikale ning ulme-telesarja “The Outer Limits” ainetel NASA toel valminud raadiokuuldemängule. Temast on räppinud Eminem ning ta on Prantsuse kultuuriministeeriumi teenetemärgi Ordre des Arts et des Lettres kavaler.

Jean Phi Dary on Prantsuse-Guajaana päritolu klahvpillimängija, laulja, laulukirjutaja, produtsent ja võitluskunstide spetsialist ning nii Jeff Millsi kui ka Tony Alleni kauaaegne koostööpartner. India päritolu Prabhu Edouard on üks oma põlvkonna tunnustatumaid tablamängijaid ning kogenud pedagoog, kes viib läbi rahvusvahelisi löökpillide meistriklasse ja seminare.

Käimasolev Tomorrow Comes The Harvesti tuur läbib maailmakuulsaid kontserdimaju nagu Londoni Barbicani keskus, Berliini Theatre des Westens, Kölni Filharmoonia saal ja Dublini kontserdimaja. Lisainfo
Alexela Kontserdimaja uksed 5. juunil toimuvale kontserdile avatakse kell 18, Maarja Nuut ja Nicolas Stocker astuvad lavale kell 19, Tomorrow Comes The Harvest kell 20.

Kontserdi piletid hinnaga 41–71 eurot on müügil Piletilevi veebipoes ja müügipunktides üle Eesti.

Kontserdi korraldaja on Shiftworks OÜ